Njoki
Ovi
izuzetno ukusni valjušci pripadaju tradiciji
austrougarske i italijanske kuhinje.Prave se od mešavine griza ili
zgnječenog krompira sa sirom,
spanaćemili bundevom.Mogu se sližiti sa različitim sosovima ili jednostavno
preliti buterom i struganim sirom.Ukusni su kao prilog uz meso na žaru ,
divljač a uz zelenu salatu mogu da budu i glavno jelo. Lepo izgledaju ukoliko
se uvaljaju preko rende na najizbočeniji otvor ili se uvaljaju preko viljuške i
skuvaju se.Ukoliko se testo iseče na kockice ili krugove bolje je ispeći ga u
pećnici..
Njoki od krompira
Potrebno je : ( za 6
osoba) 2 kg pirea od krompira , 2 kašičice soli,2 ulupana jajeta,350 g
prosejanog brašna ,odgovarajuća količina sosa bolonjez ili nekog drugog po
želji ,srtugani parmezan. .
Umesiti testo ,podeliti na manje komade od kojih treba praviti dugačke i
tanke valjke prečnika 1 cm pa ih iseći na komadiće dužine 2.5 cmi prevući ih
preko viljuške da bi se urezali kanali
,pritisnuti sredinu njoke i ređati ih na pobrašnjeni radni deo
.Stavljati ih u ključalu vodu u manjim količinama i vaditi ih čim isplivaju na
površinu .
Oceđene njoke preliti sosom i služiti sa sirom.
Njoki sa bindevom
Potrebno je : 1.5 kg bundeve , 4 jajeta , 100 g butera,brašno ,120 g parmezana,so ,biber.
Očistiti i skuvati bundevu da se potpuno raskuva.Procediti i ostaviti da
se pire ohladi ,dodati ostale sastojke . Kašičicom vaditi komade , valjati
preko krupne strane rende i stavljati u ključalu vodu. Kuvati dok ne isplivaju
na površinu ,sipatiu činiju ,začiniti rastopljenim buterom, biberom i
parmezanom .
Služiti kao glavno jelo uz zelenu salatu.
Rimski njoki sa sirom
Potrebno je: 1.2 l mleka,strugani muškatni oraščić ,so, sveže mleveni
biber, 250 g griza ,2 jajeta, 2 žumanceta , 100 g struganog paremzana , 75 g
struganog ementalera , 60 g butera.
Mleko
staviti da provri ,začiniti ga muškatnim
oraščićem,solju i biberom,kada provri dodati griz ,paziri da se ne stvore
grudvice .Kad se skuva dodati jaja i žumanca , 75 g parmezana i sir. Smesu
ostaviti da se odmori nekoliko časova ili celu noć na alu foliji . Vaditi čašom
kolutove. Premazati posudu za pečenje i poređati njoke tako da se koso
oslanjaju jedan o drugi , kao špil karata. Preliti rastopljenim buterom i
posuti ostatkom parmezana.Peći u rerni 20-30 minuta na 190 stepeni dok lepo ne
porumeni .Služiti toplo .
Zapečene njoke
Potrebno : 4 kašike maslinovog ulja ,500 g pilećeg filea , kašika suvog
začina,1 luk , 1 šargarepa , 1 tikvica , 200 g šampinjona , 2 čena belog luka ,
prstohvat sušenog origana , seckani paradajz 390 g , 1 kg zamrznutih njoki ,
200 ml pavlake za kuvanje , 200 g gaude.
Na 2
kašike ulja propržiti piletinu da dobije finu boju ,posuti sa pola količine
začina i sipati u vatrostalnu posudu .U tiganj dodati preostalo ulje i
propržiti seckani luk i narendanu šargarepu,dodati seckane tikvice i
šampinjone.Posle 10-ak minuta dodati zgnječeni beli luk ,preostali začin ,biber , origano ,preliti
seckanim paradajzom . Dinstati još 10 –ak minuta ,skuvati njoke u posoljenoj
vodi , procediti i sipati preko njoki .Preko njih preliti umak od povrća i
pavlaku za kuvanje, posuti sirom i staviti da se zapeče na 200 stepeni oko 30
minuta.
Нема коментара:
Постави коментар