среда, 7. фебруар 2018.

Njoki




  Ovi izuzetno ukusni valjušci pripadaju tradiciji  austrougarske i italijanske kuhinje.Prave se od mešavine griza ili zgnječenog krompira  sa sirom, spanaćemili bundevom.Mogu se sližiti sa različitim sosovima ili jednostavno preliti buterom i struganim sirom.Ukusni su kao prilog uz meso na žaru , divljač a uz zelenu salatu mogu da budu i glavno jelo. Lepo izgledaju ukoliko se uvaljaju preko rende na najizbočeniji otvor ili se uvaljaju preko viljuške i skuvaju se.Ukoliko se testo iseče na kockice ili krugove bolje je ispeći ga u pećnici..


 



           Njoki od krompira


 


   Potrebno je : ( za 6 osoba) 2 kg pirea od krompira , 2 kašičice soli,2 ulupana jajeta,350 g prosejanog brašna ,odgovarajuća količina sosa bolonjez ili nekog drugog po želji ,srtugani parmezan. .


   Umesiti testo ,podeliti na manje komade od kojih treba praviti dugačke i tanke valjke prečnika 1 cm pa ih iseći na komadiće dužine 2.5 cmi prevući ih preko viljuške da bi se urezali kanali  ,pritisnuti sredinu njoke i ređati ih na pobrašnjeni radni deo .Stavljati ih u ključalu vodu u manjim količinama i vaditi ih čim isplivaju na površinu .


   Oceđene njoke preliti sosom i služiti sa sirom.


 


         Njoki sa bindevom


 


   Potrebno je : 1.5 kg bundeve , 4 jajeta , 100 g butera,brašno  ,120 g parmezana,so ,biber.


  Očistiti i skuvati bundevu da se potpuno raskuva.Procediti i ostaviti da se pire ohladi ,dodati ostale sastojke . Kašičicom vaditi komade , valjati preko krupne strane rende i stavljati u ključalu vodu. Kuvati dok ne isplivaju na površinu ,sipatiu činiju ,začiniti rastopljenim buterom, biberom i parmezanom .


   Služiti kao glavno jelo uz zelenu salatu.


 


                                                                    


    Rimski njoki sa sirom


 


   Potrebno je: 1.2 l mleka,strugani muškatni oraščić ,so, sveže mleveni biber, 250 g griza ,2 jajeta, 2 žumanceta , 100 g struganog paremzana , 75 g struganog ementalera , 60 g butera.


   Mleko staviti da provri  ,začiniti ga muškatnim oraščićem,solju i biberom,kada provri dodati griz ,paziri da se ne stvore grudvice .Kad se skuva dodati jaja i žumanca , 75 g parmezana i sir. Smesu ostaviti da se odmori nekoliko časova ili celu noć na alu foliji . Vaditi čašom kolutove. Premazati posudu za pečenje i poređati njoke tako da se koso oslanjaju jedan o drugi , kao špil karata. Preliti rastopljenim buterom i posuti ostatkom parmezana.Peći u rerni 20-30 minuta na 190 stepeni dok lepo ne porumeni .Služiti toplo .


 


                                                                      


 


      Zapečene njoke


 


   Potrebno : 4 kašike maslinovog ulja ,500 g pilećeg filea , kašika suvog začina,1 luk , 1 šargarepa , 1 tikvica , 200 g šampinjona , 2 čena belog luka , prstohvat sušenog origana , seckani paradajz 390 g , 1 kg zamrznutih njoki , 200 ml pavlake za kuvanje , 200 g gaude.


   Na 2 kašike ulja propržiti piletinu da dobije finu boju ,posuti sa pola količine začina i sipati u vatrostalnu posudu .U tiganj dodati preostalo ulje i propržiti seckani luk i narendanu šargarepu,dodati seckane tikvice i šampinjone.Posle 10-ak minuta dodati zgnječeni beli luk  ,preostali začin ,biber , origano ,preliti seckanim paradajzom . Dinstati još 10 –ak minuta ,skuvati njoke u posoljenoj vodi , procediti i sipati preko njoki .Preko njih preliti umak od povrća i pavlaku za kuvanje, posuti sirom i staviti da se zapeče na 200 stepeni oko 30 minuta.


 


                                                                           

                                                         

Нема коментара:

Постави коментар