Razvlačenje
Testo treba spljoštiti oklagijom I prilikom
svakog prelaska oklagije preko testa okretati jufku za ¼ kruga da se ravnomerno
razvlači . .Kad dostigne veličinu od 20-25 cm onda kraj do sebe pridržavamo na
oklagiji a drugom rukom motamo oklagiju da urolamo ¼ testa .Kad to uradimo
brzim pokretima prelazimo preko oklagije od sredine prema krajevima .Tako
raditi dok se celo testo ne razvuče . Kad se to završi onda na oklagiju
namotavati testo ali tako da se na svakom namotaju posipa brašno da se ne
zalepi I kad se urola do kraja ponavlja se prethodni postupak ali sada sa celom
količinom testa . Ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da debljina testa
bude kao papir.
Sušenje
Kad se testo iseče u željeni oblik mora da
se prosuši , što nije slučaj samo kod ravioli. Testo mora da bude suvo da bi
zadržalo svoj oblik prilikom kuvanja . Vreme sušenja zavisi od temperature ali
20-30 minuta zadovoljava optimalno vreme .
Ako pravite dugačku testeninu možete je
sušiti preko naslona stolice ili kako to Italijani rade na dršci od metle
naslonjenoj na dve stolice.
Lazanje ćete osušiti na pobrašnjavljenom
radnom stolu ,ili krpi.
Ako su rezanci veoma tanki onda ih sušiti na
pobrašnjavljenoj radnoj površini ,preko njih posuti brašno i svakih 5 minuta ih
blago okrenuti .
Zamrzavanje
Dobro upakovano testo može da stoji u
zamrzivaču 3 meseca.
Domaće testo sa nadevom-ravioli ili kapeleti
mogu 4 meseca . Zamrznuti svaki komad posebno ,poređati na tacnu pa ostaviti
par sati da se zamrznu,I onda spakovati u vrećice ili kutije.
Lazanje,kaneloni I druge vrste prekrivene
alu- folijom mogu da odstoje 4 meseca.
Takođe I sosove sa mesom kao što je “bolonjez”može
da se zamrzne.
Ne preporučuje se zamrzavanje jela sa ribom
I morskim plodovima jer posle zamrzavanja miris ribe postaje preoštar.
Pa da mesimo drage moje
Нема коментара:
Постави коментар