понедељак, 3. јун 2013.

Ubrzani kurs obrade testa

Razvlačenje
   Testo treba spljoštiti oklagijom I prilikom svakog prelaska oklagije preko testa okretati jufku za ¼ kruga da se ravnomerno razvlači . .Kad dostigne veličinu od 20-25 cm onda kraj do sebe pridržavamo na oklagiji a drugom rukom motamo oklagiju da urolamo ¼ testa .Kad to uradimo brzim pokretima prelazimo preko oklagije od sredine prema krajevima .Tako raditi dok se celo testo ne razvuče . Kad se to završi onda na oklagiju namotavati testo ali tako da se na svakom namotaju posipa brašno da se ne zalepi I kad se urola do kraja ponavlja se prethodni postupak ali sada sa celom količinom testa . Ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da debljina testa bude kao papir.

Sušenje
   Kad se testo iseče u željeni oblik mora da se prosuši , što nije slučaj samo kod ravioli. Testo mora da bude suvo da bi zadržalo svoj oblik prilikom kuvanja . Vreme sušenja zavisi od temperature ali 20-30 minuta zadovoljava optimalno vreme .
    Ako pravite dugačku testeninu možete je sušiti preko naslona stolice ili kako to Italijani rade na dršci od metle naslonjenoj na dve stolice.
   Lazanje ćete osušiti na pobrašnjavljenom radnom stolu ,ili krpi.
   Ako su rezanci veoma tanki onda ih sušiti na pobrašnjavljenoj radnoj površini ,preko njih posuti brašno i svakih 5 minuta ih blago okrenuti .

Zamrzavanje
   Dobro upakovano testo može da stoji u zamrzivaču 3 meseca.
   Domaće testo sa nadevom-ravioli ili kapeleti mogu 4 meseca . Zamrznuti svaki komad posebno ,poređati na tacnu pa ostaviti par sati da se zamrznu,I onda spakovati u vrećice ili kutije.
   Lazanje,kaneloni I druge vrste prekrivene alu- folijom mogu da odstoje 4 meseca.
   Takođe I sosove sa mesom kao što je “bolonjez”može da se zamrzne.
   Ne preporučuje se zamrzavanje jela sa ribom I morskim plodovima jer posle zamrzavanja miris ribe postaje preoštar.
                                                                         Pa da mesimo drage moje
           

Нема коментара:

Постави коментар