Za mnoge današnje moderne mame pravljenje
testa je taboo tema .A verujte mi samo zbog toga što misle da tu postoji neka
tajna. Nema tajne potrebno je samo malo strpljenja I sve ide samo .
Za domaće testo potrebno vam je meko brašno
I jaja ,umesto belog možete da koristite
integralno, heljdino ,pirinčano ili neku vašu proizvoljnu mešavinu .
Domaćice iz italijanske pokrajine Emilija-Romanja tvrde da je najbolji odnos
testo-jaja 100g brašna na jedno jaje , na svakih 500 g brašna treba dodati I
jednu kašiku ulja ( najbolje maslinovo zbog elastičnosti testa ,ali može bilo
koje). Od alata vam je potrebno (jer ste I vi sad majstor ) jedan dublja
činija,sito ,oštar I šiljat nož I dugačka oklagija . Danas postoji mašina koja
se koristi u domaćinstvu za seckanje testa , tako da može I ona da se iskoristi
umesto malopre pomenutog noža. Dakle sad još samo dobra volja I budite sigurni
rezultat neće izostati. Potrebno je da znate još nešto .
Pre nego što počnete da razvlačite testo
potrebno je dobro oprati ruke da se suvi ostaci sa ruku ne pomešaju sa testom .
Smesu
treba mesiti I razvlačiti u prostoriji sa dobrim provetravanjem bez promaje da
se ne suši prebrzo .
Ako ručno mesite naoružajte se strpljenjem
jer je intenzitet I trajanje mešenja veoma bitan factor za kvalitet testa.
Kod domaćeg testa treba da znate da je za
jednu porciju dovoljno 125 g za glavno jelo a 50 g za predjelo.Kod
industrijskog će biti potrebno 50-75 g za glavno I 25-50 za predjelo .
Što se tiče jaja da ne zaboravim ako su iz
frižidera izvadite ih da se ugreju do sobne temperature jako je bitno ,lakše se
mese .
Brašno obavezno prosejte ,dešava se da se
pronađe svašta u pakovanju,pa može da se pronađe I u testeninama.
Šta je važno kod razvlačenja testa ako
nemate prostora podelite testo na manje jufke pa razvlačite jedno po jedno
.Bitni je da bude što tanje .
Pa da mesimo
drage moje J
Нема коментара:
Постави коментар