понедељак, 3. јун 2013.

Domaće testo


   Za mnoge današnje moderne mame pravljenje testa je taboo tema .A verujte mi samo zbog toga što misle da tu postoji neka tajna. Nema tajne potrebno je samo malo strpljenja I sve ide samo .
   Za domaće testo potrebno vam je meko brašno I jaja ,umesto belog možete da koristite  integralno, heljdino ,pirinčano ili neku vašu proizvoljnu mešavinu . Domaćice iz italijanske pokrajine Emilija-Romanja tvrde da je najbolji odnos testo-jaja 100g brašna na jedno jaje , na svakih 500 g brašna treba dodati I jednu kašiku ulja ( najbolje maslinovo zbog elastičnosti testa ,ali može bilo koje). Od alata vam je potrebno (jer ste I vi sad majstor ) jedan dublja činija,sito ,oštar I šiljat nož I dugačka oklagija . Danas postoji mašina koja se koristi u domaćinstvu za seckanje testa , tako da može I ona da se iskoristi umesto malopre pomenutog noža. Dakle sad još samo dobra volja I budite sigurni rezultat neće izostati. Potrebno je da znate još nešto .
   Pre nego što počnete da razvlačite testo potrebno je dobro oprati ruke da se suvi ostaci sa ruku ne pomešaju sa testom .
    Smesu treba mesiti I razvlačiti u prostoriji sa dobrim provetravanjem bez promaje da se ne suši prebrzo .
    Ako ručno mesite naoružajte se strpljenjem jer je intenzitet I trajanje mešenja veoma bitan factor za kvalitet testa.
   Kod domaćeg testa treba da znate da je za jednu porciju dovoljno 125 g za glavno jelo a 50 g za predjelo.Kod industrijskog će biti potrebno 50-75 g za glavno I 25-50 za predjelo .
   Što se tiče jaja da ne zaboravim ako su iz frižidera izvadite ih da se ugreju do sobne temperature jako je bitno ,lakše se mese .
   Brašno obavezno prosejte ,dešava se da se pronađe svašta u pakovanju,pa može da se pronađe I u testeninama.
   Šta je važno kod razvlačenja testa ako nemate prostora podelite testo na manje jufke pa razvlačite jedno po jedno .Bitni je da bude što tanje .

                                                                         Pa da mesimo drage moje J


Нема коментара:

Постави коментар